Aarhus Universitets segl

Digital Signal Processing

Digital Signal Processing

Når lyden fra ultralydsscanneren skal analyseres, eller når pixels på feriebilledet skal behandles, er digital signalbehandling det vigtigste værktøj. Her konverteres signaler via en computer om til tal og data, som kan behandles, modificeres og analyseres.

Digital signalbehandling indgår i en stor del af produkter og systemer i vores hverdag. Her møder vi en-dimensionelle signaler, hvor for eksempel måleinstrumenter med forskellige typer af sensorer kan måle tryk, temperatur og fugtighed i digitale vejrstationer, ligesom de kan måle acceleration og position i mobiltelefonen eller EKG-signaler fra hjertet, så lægen bedre kan stille den rette diagnose.

Derudover møder vi også dagligt multi-dimensionelle signaler i for eksempel film og fotos, hvor billedbehandlingen udføres på flere millioner digitale signaler - et for hvert pixel i billedet.

Signalerne optages i et tidsdomæne, som efterfølgende kan transformeres til et frekvensdomæne. Transformationen bruges til at analysere frekvensindholdet, hvor et givent produkt kan agere ud fra de bestemte frekvenser, det modtager. Når vi taler i mobiltelefon indgår digital signalbehandling for eksempel i behandlingen af talesignalet og i den efterfølgende trådløse kommunikation.

Stort udviklingspotentiale – vores ingeniører er med til at præge det

Mulighederne inden for signalbehandling rykker sig konstant, og det samme gør dermed udviklingspotentialet inden for teknologiske produkter. På Aarhus Universitet holder vi os derfor hele tiden opdateret på den nyeste viden og teori inden for digital signalbehandling.

I arbejdet med digital signalbehandling har vi især fokus på at give de studerende grundlæggende færdigheder inden for digital billed- og signalbehandling samt den underliggende matematiske teori.

Derfor er vores færdiguddannede ingeniører i stand til at præge udviklingen og arbejde med flere forskellige teknologier inden for signalbehandling, når de kommer ud i erhvervslivet.

Samarbejdsaftaler med virksomheder og AU-partnere

Institut for Elektro- og Computerteknologi har specialister ansat til at undervise og vejlede i en bred række emner inden for digital signalbehandling. Det inkluderer audioteknik, computer vision, machine learning og processering af biofysiologiske signaler.

Vi samarbejder både med virksomheder, andre institutter og forskningsområder, hvor digital signal- og billedbehandling indgår. Samarbejdet går blandt andet ud på, at vores studerende er praktikanter i virksomhederne, og at de ansatte ved Institut for Elektro- og Computerteknologi afholder inspirationsmøder i virksomhederne.

Desuden bliver der udført projekter i samarbejde med erhvervslivet, både i forbindelse med bachelorprojekter, specialeprojekter og konsulentopgaver. 

Kontakt

Kim Bjerge

Gruppeleder, Lektor Institut for Elektro- og Computerteknologi - Signal Processing and Machine learning - Edison

Særlige kompetenceområder:

  • Audio Technology
  • Automatic Control
  • Image Processing
  • Computer Vision

  • Machine Learning
  • Medical Devices
  • High Speed Signal Processing
  • Radar Technology