Aarhus University Seal

10 gode råd til dig, der overvejer en ingeniøruddannelse

Over 600 ingeniørstuderende er lige blevet færdige med deres uddannelse på Aarhus Universitet. Her giver de gode råd til dig, der måske overvejer en ingeniøruddannelse.

Nogle af de mange nyuddannede ingeniører, vi talte med – fra venstre øverst mod højre: Maria Berdices, Steven James Hughes, Meroe Asgharbeigi, Christian Møller, Simon Jensen, Anna Maria Sørensen, Mads Emil Vestergaard og Thomas Larsen. Tillykke til alle. Fotos: Aarhus Universitet.

At vælge uddannelse er en stor beslutning, og der kan være mange overvejelser og bekymringer at gøre sig, inden man sætter sine kryds i prioriteret rækkefølge. Hvad nu hvis man vælger forkert? Hvad nu hvis det sociale ikke er, som man håbede på? Og hvordan ved man, hvilke muligheder man har, når man kommer ud på den anden side?

Den 26-27. juni fejrede over 600 nyuddannede ingeniører fra Aarhus Universitet deres nye titel. De nye ingeniører kan se frem til mange spændende jobmuligheder på et arbejdsmarked stort set uden ledighed. Og mange har allerede skrevet under på en ansættelseskontrakt.

Vi mødte en hel flok af dem og spurgte dem, hvad de egentlig gerne selv ville have vidst, da de stod foran studievalget.

Her er deres bedste råd til dig! (i vilkårlig rækkefølge):

1. Tjek kursuskataloget!

”Da jeg læste alle kursusbeskrivelserne til ingeniørstudiet, tænkte jeg: Hold op, det lyder spændende alt sammen! Og når de fag, jeg skulle have, lød spændende, så tænkte jeg, at det nok var det rigtige studie for mig."

Sådan siger Christian Møller, der er nyuddannet civilingeniør i mekanik. Hans råd er helt enkelt: Kig grundigt i kursuskataloget – altså beskrivelserne af de fag, du skal have på en given uddannelse. Hvis du bliver nysgerrig og glad af det, du læser, er du nok på rette vej.

Det virkede i hvert fald for ham...

2. Fornem studielivet på din egen krop

Steven James Hughes, nyuddannet civilingeniør i elektroteknologi, var ikke i tvivl om sit uddannelsesvalg, da han havde prøvet Aarhus Universitets tilbud ‘Studerende for en dag’.

For ham var det helt særligt at komme ind på studiet og snakke med dem, der rent faktisk studerer det og ikke bare læse om det på en hjemmeside:

"Man bliver knyttet til en studerende en hel dag og følger ham eller hende rundt. Det er noget særligt, når man faktisk er med. Det gjorde udslaget for mig."

3. Du behøver ikke vælge rigtigt i første hug

Thomas Larsen overvejede først at læse til kemiingeniør, men endte med at blive uddannet maskiningeniør.

"Man behøver ikke være bange for at vælge forkert. Jeg tænker, man kan skifte studie undervejs, hvis man finder ud af, at det ikke er det rigtige. Jeg valgte maskiningeniør, fordi det er en bred uddannelse, og man bliver god til rigtig mange ting,” siger han.

4. Lyt til din nysgerrighed

"Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle læse. Jeg brugte nok udelukkelsesmetoden, da jeg kiggede uddannelser," siger Malene Jensen.

Efter sin gymnasietid holdt hun 2,5 års sabbat, inden hun valgte uddannelse, og man må sige, at hun var præget hjemmefra:

“I min familie er alle ingeniører nærmest. Min far er maskiningeniør, min ene søster læser til bygningsingeniør, og efter sommeren starter min yngste søster på kemiingeniør-uddannelsen," siger hun og fortsætter:

"Selv søgte jeg ind, fordi jeg godt kunne lide, at der er projekter hvert semester, hvor man skal anvende den viden, man tilegner sig i løbet af semestret. Det gør det hele meget lettere at gå til."

5. Tal med nogen, der læser det

"Snak med nogen, der har taget uddannelsen. Man kan komme til introdage eller infodage og som regel snakke med nogen, der går på studiet," råder Mads Emil Vestergaard, der netop er uddannet maskiningeniør.

Han havde tre sabbatår og holdt fast i sin interesse hele vejen.

6. Lad dig ikke skræmme af matematikken

Simon Jensen havde valgt en helt anden vej og uddannede sig til folkeskolelærer.

"Efter gymnasiet var jeg ikke så vild med matematik mere, så jeg blev lærer og var det nogle år. Men under coronapandemien fandt jeg ud af, at jeg ville noget andet,“ siger han.

Han fortsætter: “Jeg tænkte… måske kan jeg alligevel godt kunne finde ud af matematikken. Og jeg fandt ud af, at det ikke var så slemt. Man bliver hjulpet rigtig meget og kommer igennem stoffet på en rigtig god måde, synes jeg,” siger han.

7. Husk at du bliver en del af noget større

Meroe Asgharbeigi er nyuddannet civilingeniør og kom til Danmark fra Iran for at læse kandidaten. Hun understreger, at man ikke skal lade sig stoppe af fordomme:

”Der er en fordom om, at ingeniøruddannelserne er for mænd, og det synes jeg er forkert. Tværtimod er det inspirerende at være en del af en verden, hvor man er på samme fod som alle andre. Jeg synes, man skal springe ud i det. Prøve det af, man har lyst til, og ikke lytte til fordomme.”

8. Vælg noget, der åbner døre i stedet for at lukke dem

Lasse Sørensen er nyuddannet diplomingeniør, og han er ikke i tvivl om sit bedste råd:

“Altså jeg ville vælge at læse til ingeniør. Det valgte jeg jo så også,” griner han, og tilføjer:

“Men det er mere, fordi det åbner for en masse muligheder. Der er SÅ mange muligheder for fremtiden og for at udvikle sig fagligt, og man kan som oftest vælge at bygge retningen om, som man har lyst til. Som ingeniørstuderende føler man, at verden åbner sig op, og det er bare fedt, synes jeg.”

"Og nyd det mens du kan, tiden flyver afsted!" afslutter han.

9. Lyt til din dine interesser

Anne Maria Sørensen blev inspireret af sin fysiklærer og kastede sig ud i sin ingeniøruddannelse, selvom hun intet vidste om, hvad en ingeniør egentlig er for een.

Nu er hun færdiguddannet og håber på at komme til at arbejde med vedvarende energi og den grønne omstilling.

"Jeg har altid været lidt en pilfinger og synes, det er spændende at have ting i hånden. Jeg vidste ikke, hvad ingeniør betød, men jeg læste uddannelsesguiden og synes bare, det lød rigtig spændende. Mit bedste råd er.. hvis man synes, det er spændende at designe ting, eller hvis man kan lide at tegne, så kan det være, man skal overveje at læse til ingeniør,” siger hun.

10. Prøv dig frem og vær åben

Maria Berdices, civilingeniør i elektroteknologi, siger:

“Jeg tror, man skal prøve en masse ting af, prøve sig frem og så tage et leap of faith. Inden jeg valgte mit studie, vidste jeg, at jeg godt kunne lide bygninger og mekanik og teknologi, men jeg anede intet om elektronik. Derfor måtte jeg prøve det af, og jeg er utroligt glad for, at jeg tog det valg. Det er så svært at vide på forhånd, synes jeg, hvad det egentlig er, man går ind til.

Og hvad så nu?

Hvis du stadig sidder og tænker: "Hmm, ingeniør... måske?" så er du langt fra den eneste. Det er helt normalt at være i tvivl om studievalg, og det er faktisk et rigtig godt sted at starte med sin tvivl. For den bedste beslutning træffer man ikke nødvendigvis på et øjeblik – den tager form, når man bliver klogere.

Så tag fat i en studievejleder. Stil dine spørgsmål, også dem du synes lyder dumme – de er tit de vigtigste. Book en samtale eller mød os til en infodag, hvor du kan høre mere, stille spørgsmål og måske finde ud af, at svaret på dit studievalg ikke er så langt væk alligevel.

Og hvem ved? Måske står du om nogle år med eksamensbeviset i hånden og tænker: "Godt jeg spurgte. Godt jeg tog springet. Godt jeg blev ingeniør."

Vi glæder os til at møde dig uanset.