Aarhus Universitets segl

Tag familien med på "polarekspedition" i vinterferien

Robotter, droner, autonome både og intelligente sonder. I en kælder på Aarhus Universitet står en imponerende samling af teknologiske opfindelser til polarforskning. Nu bliver udvalgte eksemplarer for første gang præsenteret for offentligheden på Steno Museets vinterferieudstilling i uge 7.

AU Engineering udstiller en af verdens største samlinger af teknologi til polarforskning på Steno Museet i vinterferien. Alle er velkomne. Der er gratis entré for studerende og ansatte på AU. (Illustration: Steno)
Oplev masser af ny teknologi til polarforskning på Steno Museet i vinterferien (Foto: AU Arkiv)
Specialbyggede droner kan bore kegler ud af isbjergene (Foto: AU arkiv, Martin Gravgaard)

Danske forskere og ingeniørstuderende har i løbet af få år skabt verdens måske mest omfattende og innovative portefølje af ny teknologi til klimaforskning. De mange opfindelser er designet og bygget til specifikt til de barske forhold på vores nordlige halvkugle, og nu viser AU Engineering for første gang nogle af de mest banebrydende eksemplarer frem for offentligheden på Steno Museets vinterferieudstilling. 

”Teknologien har givet os helt nye muligheder for at undersøge konsekvenserne af den globale opvarmning. Vi har fået adgang til en guldgrube af data, som vi kan bruge til at forstå, hvad der sker, når isen smelter,” siger Claus Melvad, ingeniørdocent ved Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet.

Claus Melvad er pioneren bag den store samling af teknologi, og han har sammen med sine studerende formålet at sætte et markant fingeraftryk på de seneste års resultater i den internationale klimaforskning

Læs artiklen om Claus Melvads forskning, teknologiske opfindelser og mange polarekspeditioner

Den vigtige saltbalance

I museets kuppelformede planetarium kan man komme med en undervandsrobot på ekspedition under havets overflade og scanne et isbjerg. Her vises filmen Isens hemmelig om to ingeniørstuderendes rejse til indlandsisen. 

Du kan se filmen her

Man kan også komme tæt på droner, der hjælper forskerne med at udføre livsfarlige opgaver på isen.

Er man nysgerrig, kan man få stillet sin spørgelyst og få meget mere at vide om autonome både og intelligente bøjer, der samler prøver fra havet og måler, hvordan det ferske smeltevand fra isen blander sig med det salte havvand.

Og det vigigt at holde øje med. For selv små forskydninger i saltbalancen i Ishavet kan give kludder i vores klima, forklarer Claus Melvad:

”Det er saltbalance, rigtig meget af klimaforskningen handler om. Den har kæmpestor betydning for planetens fremtid. Vi har brug for at vide, hvordan den voksende mængde af smeltevand fra isen påvirker hele den fine mekanisme, der driver både de arktiske økosystemer og havstrømme og dermed det globale klima og alle kredsløb i naturen.” 

Læs mere om vinterferieudstillingen på Steno Museet: Jagten på det ukendte

Alle ansatte og studerende ved Aarhus Universitet har gratis adgang til museet.


Om udstillingen: Jagten på det ukendte

På Steno Museet kan publikum i vinterferien opleve en masse forskellig teknologi, som klimaforskere brugere til at udforske det arktiske område. De kan også møde ingeniørstuderende, der fortæller om deres opfindelser.

Der er gratis adgang for ansatte og studerende på Aarhus Universitet.

Kom i biografen og se Isens hemmelighed
Besøg planetariet og tag med ingeniørstuderende på polarekspedition i Ishavet. De har bygget en robot, der kan navigere under vand. Vil det lykkes dem at lave verdens første komplette scanning af et isbjerg under vand?

Drone
Se en kæmpe drone!
Det kan være meget farligt at komme for tæt på et isbjerg. Derfor bruger klimaforskere en drone til at flyve ind over isen. Den kan 3D-scanne toppen af isbjerget, transportere små robotter hen til isbjerget og bore iskerne ud.

Det er meget svært at få droner til at operere omkring Arktis på grund af magnetfeltet. Derfor er dronen, man kan opleve på Steno Museet, bygget til at flyve uden kompas.

Boremaskine til iskerner
Isbjerge er fyldt med mineraler, som stammer fra jorden under. Når isen smelter, så drysser mineralerne ud i fjordene og transporteres videre til havet. Det giver næring til bunden af vores fødekæde - også kaldet primærproduktionen. Klimaforskerne vil gerne undersøge, hvad den globale opvarmning betyder for mineralindholdet i havet og dermed livet i fjordene. Derfor borer de kerner ud af isbjergene med et specialbor, som også kan opleves på Steno Muesset i vinterferein.

Sølvfisken
Steno Museet udstiller en orange udgave af Sølvfisken. Det er en spritny undervandsrobot, som endnu ikke har været med på polarekspedition. Til sommer skal den med en international gruppe af klimaforskere til Grønland for at undersøge, hvordan gletsjerne smelter ud i havet. Den kan måle saltindhold, dybde, ultralyd, turbiditet, og den skal hjælpe med at forudsige havstandsstigninger mere præcist.

NORDACC
NORDACC er en autonom båd, der tager prøver af havets overfladevand. I Ishavet lægger det ferske smeltevand fra gletsjerne sig i et lag ovenpå havvandet, fordi det har en lavere densitet. Forskerne vil gerne vide, hvordan det salte vand og det ferske vand bliver blandet, for det har betydning for hele den fine mekanisme, der driver vores havstrømme og dermed vores klima.

ARCCOP Profiler
ARCCOP er en undervandsrobot, der svømmer som en delfin. Den dykker ned til 200 meter og kommer op igen, og sådan kan den fortsætte  i mange måneder i træk, for den har ikke brug for strøm eller brændstof. Et lille stempel skubber sig ind og ud og ændrer dermed på robottens densitet og styrer dens position. Hver gang den kommer op til overfladen, sender den data fra havet til forskernes computere.

Og meget mere...

Vi ses på Steno Museet i vinterferien.