Aarhus Universitets segl

Rektorbesøg på P-dag

Fredag d. 8. marts slog vi for 16. gang dørene op for Praktik- og projektdag, hvor studerende kan møde virksomheder med henblik på at sikre sig en praktikplads eller et projektsamarbejde næste semester. Med et fuldt besat arrangement havde vi fornøjelsen af at byde velkommen til 75 virksomheder og godt 500 studerende fordelt på et formiddags- og eftermiddagsspor. Rektor for Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, var også blandt deltagerne.

Stor tilslutning og højt humør til P-dag. Foto: Jens Hartmann, AU Foto.

Som en del af deres uddannelse skal diplomingeniørstuderende i praktik på 5. semester. To gange om året stiller virksomhederne velvilligt op for at skabe relationer til vores studerende og tilbyde praktikpladser, bachelorprojekter eller andre samarbejdsmuligheder – og denne gang var der ingen undtagelse.

Læs mere om ingeniørpraktik.

 

"Først til mølle"

Da tilmeldingen for virksomheder åbnede, gik det stærkt. Endnu engang blev pladserne revet væk, og en stolt arrangør, Henrik Olsen, kunne efter kort tid melde “udsolgt”. Det er tydeligt, at virksomhederne gerne vil i kontakt med de studerende og skabe grundlag for fremtidige ansættelsesforhold. Mange praktikantforløb konverteres nemlig efterfølgende til studiejobs og sidenhen til fastansættelser. Om virksomhedernes store engagement sagde Henrik Olsen:

“Praktikken er en vigtig del af diplomingeniøruddannelsen. Der får de lov til at bruge det, de har lært her i praksis. Derfor er vi meget glade for, at virksomhederne gang på gang stiller op for at tilbyde praktikstillinger til vores studerende.”

 

Rektorbesøg

Rektor for Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, slog også vejen forbi P-dag for at hilse på virksomhederne og høre om deres erfaringer med at have ingeniørpraktikanter. Han udtrykte stor begejstring for arrangementet:

”Der var en fantastisk stemning, og det var en stor oplevelse. Jeg kunne tydeligt mærke, at vores diplomingeniører er særdeles efterspurgte af erhvervslivet, og der er en meget stor bredde i, hvad vores dimittender kan komme ud og arbejde med. Så stor ros til instituttet og institutlederen, Mikael Bergholz Knudsen, for at stable arrangementet på benene – og særligt ros til arrangør Henrik Olsen, som har skabt dette match-arrangement og kørt det i så mange år.”

Brian Bech Nielsen havde også mulighed for kort at tale til de fremmødte og kickstarte eftermiddagssporets One-Minute-Madness session med de berømte ord “Let the madness begin!”.


Rektorbesøg på P-dag, 8. marts 2024. Foto: Jens Hartmann, AU Foto.

 

Praktikpladser i Danmark og tæt på polarcirklen

Blandt de tilmeldte virksomheder var både store teknologivirksomheder, lokale startups, bureauer, en enkelt grønlandsk virksomhed samt kommunale og regionale organisationer – alle med det til fælles, at de ønskede at få de studerende i tale omkring de muligheder, de kunne tilbyde.

Ud over indholdet i One-Minute-Madness præsentationerne forsøgte virksomhederne med forskellige metoder at gøre sig bemærket i kampen om de studerendes opmærksomhed – fra popcorn og croissanter til merchandise.

Blandt de kreative indslag var Dynaudio, som inviterede de studerende ind i en fuldtudstyret Porsche Cayenne med ATMOS-lyd til en snak om et konkret bachelorprojektmulighed. Cecilie Kaasgaard, som er uddannet elektronikingeniør og arbejder som akustikingeniør hos Dynaudio, uddybede:

“Vi er her for at tale med de studerende og tilbyde et samarbejde omkring et bachelorprojekt, som involverer machine learning – et område vi selv mangler kompetencer indenfor. Vi kan en masse med akustik, signalbehandling og elektronik. Vi tror på, at hvis vi tilføjer machine learning til ligningen, så er der grobund for innovation. I det hele taget sætter vi stor pris på det friske perspektiv, som vi får af at arbejde sammen med studerende."


Cecilie Kaasgaard, akustikingeniør, Dynaudio. Foto: Jens Hartmann, AU Foto.

Vi mødte også Asbjørn Skovgaard, som på billedet herunder trykker hånd med rektor, Brian Bech Nielsen. Asbjørn Skovgaard er uddannet ingeniør indenfor elektrisk energiteknologi og Head of Engineering hos opstartsvirksomheden Battman Energy, som for første gang deltog på P-dag. Vi spurgte ham hvad de forventer af deres kommende ingeniørpraktikant, og hvad den studerende kan forvente sig af praktikopholdet hos Battman Energy. Han forklarede:

“For os vil en god praktikant være en, som passer ind socialt, og som samtidig er i stand til at udvikle tekniske løsninger med øje for en kommerciel forretning. Vi tilbyder en stilling, hvor man i høj grad kan definere egne opgaver og være med til at bygge et team op i vores opstartsvirksomhed. Man kommer til at arbejde tæt sammen med erfarne folk med høj faglighed, så man bliver taget godt hånd om både fagligt og socialt.”


Asbjørn Skovgaard fra Battman Energy hilser på rektor Brian Bech Nielsen. Foto: Jens Hartmann, AU Foto.

En anden førstegangsdeltager var den grønlandske mobilabonnement- og internetudbyder Tusass. Vi talte med Mikkel Graabæk, elektronikstuderende og tidligere praktikant i Tusass. Om sit eget praktikophold fortalte han:

“Jeg fik fra starten et stort ansvar og oplevede, at jeg rykkede mig meget – både fagligt og personligt – på kort tid. Derfor kan jeg også klart anbefale alle, der har mod på at rykke teltpælene op for en stund, at søge praktik hos Tusass i Grønland.”

Endelig talte vi med Lena Todnem, som er nyudklækket dimittend med en kandidat i computerteknologi og nu ansat som softwareingeniør hos Nitor Energy, hvor hun også har haft studiejob. Hun fortalte, hvordan de går til opgaven med at designe et praktikophold:

“Hos os er det balancen imellem at give de studerende lov til at finde ud af, hvad de kan, samtidig med at hjælpe dem til at træde ud af deres komfortzone. Det er i hvert fald min egen erfaring, at det er der, man virkelig kan udvikle sig. Vi leder efter studerende der er nysgerrige, har et drive og lyst til at kode en masse.”

 

Vigtigt med mulighed for ansættelse efterfølgende

Blandt de studerende deltog primært studerende på 4. semester, som skal i praktik næste semester. Men også studerende fra tidligere semestre, som allerede nu begynder arbejdet med at lære virksomhederne at kende, var mødt frem.

Vi talte med mange studerende i løbet af dagen, og spurgte ind til hvilke ting de overvejede i forbindelse med valg af kommende praktikplads, samt hvad deres strategi var for at vælge de virksomheder, de skulle nå at tale med i løbet af P-dag.

Blandt deres svar, viste sig tydelige tendenser. Muligheden for at få lov til at arbejde med noget “virkeligt”, rangerede højt på listen. Virksomhedens beliggenhed i forhold til de studerende bopæl var også et væsentligt parameter. Trods lav dimittendledighed blandt vores diplomingeniører nævnte flere studerende også, at det for dem var vigtigt med muligheder, som rækker ud over praktikken – at de efter praktikken havde mulighed for studiejob og sidenhen fastansættelse hos virksomheden.


De farvede klistermærker på de studerendes tøj indikerer studieretninger. E for Elektronik, EE for Elektrisk Energiteknologi, ST for Sundhedsteknologi og SW for Softwareteknologi. Foto: Jens Hartmann, AU Foto.

Efter den første omgang One-Minute-Madness mødte vi Katrine Johannsen og Mette Vogelius (elektrisk energiteknologi, 3. semester), samt Andreas Jacobsen (elektronik, 3. semester). Deres reaktion på One-Minute-Madness var følgende:

“Vi skal over at tale med de virksomheder, som var gode til at udtrykke, hvad de søgte, og hvad de kunne tilbyde i en praktik. For os var det lidt irriterende at nogle af dem brugte tiden på at fortælle om fitness, kantine og skitur, når man gerne vil høre om, hvad de laver, og hvad man kan komme til at lave hos dem. Så kan de altid fortælle os om det andet, når vi snakker med dem efterfølgende.”

Vi talte også med Niels Jakob Østerberg, Software-studerende på 4. semester. Han var til P-dag for at finde ud af, om der var virksomheder, som kunne tilbyde ham nogle helt specifikke muligheder:

“For mig er det vigtigste, at det faglige er interessant og dernæst, at det er muligt at transportere mig til og fra arbejde. Jeg håber på at finde en praktikplads hos en virksomhed, hvor jeg kan arbejde med cybersikkerhed. Jeg er interesseret i at komme til at arbejde med penetrationstest og være med til at sikre virksomheden systemer imod udefrakommende trusler.”

Warsan Abdullahi Sheikh Musse, som læser sundhedsteknologi på 2. semester var afsted på opfordring fra Samuel Alberg Thrysøe, uddannelsesansvarlig, og Tina Øvad, faglig vejleder:

“Vi er blevet opfordret til at deltage i dag, fordi Samuel og Tina gerne vil have at vi får øjnene op for hvilke muligheder, der findes for os, der læser sundhedsteknologi. Jeg tog en masse notater under One-Minute-Madness, og ud fra dem har jeg udvalgt mig nogle virksomheder, som jeg skal tale med i dag. Efterfølgende skal jeg hjem og researche lidt mere, så jeg i løbet af de næste semestre bliver skarp på, hvilke muligheder jeg har i forbindelse med praktik.”

Amanda Houmøller Bork, som læser elektronik på 4. semester, leder efter en dynamisk praktikplads:

“Jeg vægter muligheden for at udvikle de færdigheder, jeg har lært her på AU og at jeg samtidig kan blive præsenteret for helt nye ting, som kunne være fede at arbejde med. Jeg interesserer mig for signalanalyse og kredsløbsdesign og analyse, men er åben for at finde en virksomhed der laver noget andet. Jeg har også sendt en ansøgning til CERN, men der er jo ingen garantier, så jeg vil også gerne tale med andre virksomheder om praktikophold.”

En tilfreds arrangør, Henrik Olsen, kunne sidst på dagen se tilbage på endnu en vellykket P-dag, og mindede om at næste P-dag afholdes d. 4. oktober.

Tilmeldingen åbner på denne side ultimo august.


Henrik Olsen, Foto: Jens Hartmann, AU Foto.


Kontakt

Henrik Olsen, lektor
Email: ho@ece.au.dk
Telefon: +45 4189 3242