Aarhus Universitets segl

Succesfuld P-dag: 51 virksomheder mødte fremtidens ingeniører

Den 4. oktober var Institut for Elektro- og Computerteknologi vært for den 17. udgave af Praktik- og Projektdag (P-dag), som afholdes to gange årligt. 51 virksomheder deltog for at præsentere konkrete praktik- og projektmuligheder til studerende fra studieretningerne softwareteknologi, elektrisk energiteknologi og elektronik.

P-dag, 4. oktober 2024. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto

Omkring 400 studerende mødte op for at tale med virksomhederne – primært 4.-semesterstuderende på jagt efter en praktikplads til næste semester. Men også studerende fra tidligere semestre kom til P-dag for at orientere sig om deres fremtidige muligheder.

Virksomhederne skaber konkrete muligheder

Arrangementet blev indledt af den famøse omgang One-Minute Madness, hvor virksomhederne havde ét minut til at få skabt et varigt og positivt indtryk hos de studerende. 

Lige inden One-Minute Madness gik løs, mødte vi en glad arrangør, lektor Henrik Olsen: 

"Med 51 virksomheder repræsenteret er vi spændte på at se de konkrete jobmuligheder, som vores studerende præsenteres for i dag. P-dag er en unik platform, hvor arbejdsgiverne møder fremtidens ingeniører og tilbyder en direkte vej til meningsfulde karrierer. Virksomhederne bringer reelle udfordringer og ved at åbne mulighederne for vores studerende, er de med til at forme den næste generation af problemløsere – og dem har samfundet hårdt brug for."


Stemningsbilleder fra P-dag. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Fundament for fremtidigt samarbejde

P-dag fungerer også som en platform, hvor virksomhederne kan præsentere deres aktuelle udfordringer og få nye perspektiver fra studerende, der kommer med frisk viden fra deres uddannelse. Dette er med til at skabe innovation og vækst i både små og store, samt offentlige og private virksomheder. 

Vi talte bl.a. med førstegangsdeltager på P-dag, Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler og Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Brian Danielsen, IT-specialist, kom sammen med sine kollegaer for at tilbyde studerende et projektsamarbejde på tværs af de to myndigheder:

"For os er P-dag en fantastisk mulighed for at møde de studerende og præsentere vores arbejde inden for “digital forensics”. Vi håber selvfølgelig at vække deres interesse for området. Vi tilbyder denne gang et projektsamarbejde med fokus på sikring og dokumentation af digitalt video- og billedmateriale. Vi har stor respekt for de studerendes input, og vi ser frem til også at lære af dem. Samtidig får de mulighed for at dykke ned i et spændende felt og få faglig støtte og sparring."


Brian Danielsen, IT-specialist, Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler og Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Endnu en førstegangsdeltager er PhoneStamp, som udvikler et digitalt loyalitetsprogram. CTO og medstifter, Morten Tranbjerg fortalte:

“Det er første gang, vi er her, så vi ser frem til at møde de studerende og forhåbentlig finde nogle at samarbejde med. Vi søger en softwarestuderende – gerne en, som har viden om og erfaring med machine learning og data – og som har lyst til at samarbejde omkring et bachelor- eller specialeprojekt. Det kunne også være en praktikplads. Vedkommende kommer til at arbejde tæt sammen med mig og vil opleve, at det vi udvikler hurtigt kommer i produktion. Der er også god mulighed for at få stor medindflydelse i vores lille virksomhed.”


CTO og medstifter af PhoneStamp, Morten Tranberg. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Blandt de tilbagevendende virksomheder på P-dag, dog med nyt navn, var konsulentvirksomheden twoday Minds, som håbede at finde to softwarestuderende til praktikstillinger. Vi talte med softwareudvikler Martin Stokholm, som forklarede, hvad kommende ingeniørpraktikanter har i vente:

“Man får et solidt indblik i, hvad det vil sige at arbejde som konsulent. Praktikanterne bliver tilknyttet reelle projekter, hvor de både får mulighed for at arbejde med frontend og backend. Derudover bliver man tilknyttet en mentor – en teknisk kyndig og erfaren person, som man kan sparre med, hvilket sikrer, at man hele tiden har nogen at gå til. Som praktikant får man hurtigt lov til at tage fat på reelle opgaver, og allerede efter få uger vil man have følelsen af at have lært meget."

Martin, der selv er nyuddannet softwareingeniør fra instituttet, reflekterede over de styrker, som kommende praktikanter potentielt kan have med sig:

“En af de vigtigste ting, jeg har taget med mig herfra, er evnen til at arbejde projektorienteret. Det har gjort mig i stand til at bidrage på alle stadier af et projekt, og det ser jeg som en stor styrke."

Softwareudvikler ved twoday Minds, Martin Stokholm. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

En anden konsulentvirksomhed, som også er en tilbagevendende deltager på P-dag, er Delegate. Her talte vi med nuværende praktikant, softwarestuderende Rune Gram Sand, som har haft nogle særlige overvejelser i forhold til valg af praktikplads: 

“Jeg har valgt en virksomhed, som jeg passer ind i som menneske – så må teknologien komme i anden række. Når det er sagt, så er jeg positivt overrasket over de teknologier, jeg har fået mulighed for at arbejde med. Delegate afholder flere månedlige sociale arrangementer, som selvfølgelig er frivillige at deltage i, men jeg deltager i så mange som muligt.” 


Rune Gram Sand (nummer to fra venstre) med sine gode Delegate-kolleger. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Hos virksomheden Init, talte vi også med nuværende praktikant, elektrisk energiteknologistuderende, Lasse Dalsgaard Jensen, som arbejder med aquakultur, der er et af virksomhedens ni forretningsområder. Han var med for at fortælle de studerende om sine oplevelser med at være i praktik hos Init:

“For mig har der været den helt rette balance mellem mulighed for selv at tage ejerskab over processer og projekter, og få hjælp når det er nødvendigt. Man arbejder med ting, der skal ud i virkeligheden – fordi man har følelsen af, at der er noget på spil, gør man sig umage.”


Lasse Dalsgaard Jensen (første fra højre) med kollegerne fra Init, Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Et springbræt for studerende

For de studerende repræsenterer P-dag første skridt i deres ingeniørkarrierer. Mødet med virksomhederne giver dem mulighed for at få indsigt i de konkrete opgaver og udfordringer, de kan blive en del af i fremtiden, og samtidig få værdifulde kontakter, som kan lede til praktikpladser.

Vi mødte Jonas Just Hansen, som læser elektrisk energiteknologi på 4. semester og leder efter praktikplads til næste semester. Han drømmer om at få lov til at anvende det han har lært på studiet i en lidt større kontekst:

“Jeg håber at finde en virksomhed hvor jeg kan udfolde mig mere end semesterprojekterne giver mulighed for. Jeg vil gerne være en del af et større projekt og føle, at jeg har en vigtig rolle. Jeg er villig til at pendle for den rigtige praktikplads.” 


Stemningsbilleder fra P-dag. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Sundhedsteknologistuderende på 3. semester, Therese Cecilie Mørup Kjeldsen var også mødt op for at tale med virksomhederne, selvom hun ikke står lige for at skulle i praktik. Denne P-dag havde ikke et spor decideret for sundhedsteknologi, da netop den studieretning ikke har vinteroptag. På trods af dette, blev Therese overrasket over, hvor mange der gerne ville tale om fremtid med hende som sundhedsteknologistuderende.

“På sundhedsteknologi har vi god kontakt til hinanden på tværs af årgangene, og jeg har ladet mig fortælle, at det er en fordel at starte tidligt med at opbygge relationer til virksomhederne. I dag har jeg talt med flere it-virksomheder, som også har praktikpladser til sundhedsteknologistuderende, så jeg er positivt overrasket over, hvor mange muligheder der er åbne for mig.” 

Fremtidens uddannelser

Prodekan for uddannelse på Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet, Finn Borchsenius lagde også vejen forbi P-dag for at fortælle om kandidatreformen og hilse på nogle af virksomhederne. Han udtalte: 

“Det er skønt at være vidne til dialogen imellem de studerende og virksomhederne. Mange af dagens samtaler fører til praktikpladser, som med tiden kan blive til lange ansættelsesforhold.” 

Finn Borchsenius havde også mulighed for at overvære One-Minute Madness, hvor repræsentanter fra virksomhederne havde et minut hver til at præsentere deres virksomheder for de studerende:

“Det var interessant at se og høre, hvordan virksomhederne med forskellige greb forsøger at fange de studerendes interesse – jeg ønsker dem alle held og lykke i kampen om ingeniørpraktikanterne.”

Finn Borchsenius, prodekan for uddannelse talte til de fremmødte. Foto: Liv Lindhardt Rohde Larsen, AU Foto.

Den næste P-dag er 7. marts, 2025. Tilmeldingen åbner på denne side i midten af januar 2025.


Kontakt

Henrik Olsen, lektor
E-mail: ho@ece.au.dk
Telefon: 4189 3242