Aarhus Universitets segl

Startskuddet er gået: Stort innovationsprojekt skal løfte SMV’er op på digitaliseringsbølgen

Det Horizon 2020-finansierede innovationsprojekt DIGITbrain er nu startet, og planen er at lade små- og mellemstore produktionsvirksomheder fra hele Europa drage fordel af AI-baseret behovsstyret produktion.

Projektet åbner op for en helt ny fremstillingsmodel, som giver virksomheder mulighed for rentabel on-demand produktion af endog meget specialiserede produkter. Her professor Peter Gorm Larsen. Foto: AU Foto.

Den globale fremstillingsindustri er i konstant og rivende udvikling, drevet af bl.a. nye krav til personalisering og interoperabilitet mellem nye produkter og teknologier. På samme tid bliver lovgivning og normer strengere, miljøet kræver bedre beskyttelse og mindre forurening, og den kollektive knowhow er i fare, fordi arbejdsstyrken bliver ældre og ældre.

At holde trit med sine konkurrenter kræver derfor ofte betydelige investeringer i de nyeste digitale teknologier og avanceret udstyr, hvilket er særligt udfordrende for små og mellemstore virksomheder (SMV'er), der ofte ikke har råd til sådanne investeringer, og som har svært ved at vide på forhånd, om investeringerne er det værd.

DIGITbrain er et nyt, pan-europæisk innovationsprogram, som er støttet af EU’s Forsknings- og Innovationsprogram, Horizon 2020, med over 62 mio. kr., og som skal give SMV'er let adgang til digitale tvillinger.

En digital tvilling er den virtuelle repræsentation af et produkt, et system eller en proces, der simulerer dets fysiske egenskaber i den virkelige verden i realtid. Ved kontinuerligt at indsamle data fra det fysiske modstykke kan produktionsvirksomheder via digitale tvillinger strømline fremstillingsprocessen og forudsige eksempelvis maskinfejl eller vedligeholdelsesbehov.

Sammenlignet med det digitale tvillinger koncept, der i stigende grad bruges af fremstillingsvirksomheder i dag, vil DIGITbrain-konceptet gå skridtet videre ved at udvikle 'Digital Product Brain', som gemmer data gennem en hel produktionslinjes eller maskines livscyklus. Ved at indsamle disse data bliver det muligt at tilpasse og opsætte maskiner / produktionsaktiver til meget specifikke opgaver, når behovet opstår.

Det åbner op for en helt ny fremstillingsmodel, Manufacturing-as-a-Service (MaaS), som giver virksomheder mulighed for rentabel on-demand produktion af endog meget specialiserede produkter helt ned til ganske små kvanti.

DIGITbrain projektet vil demonstrere via reelle industrielle løsninger, hvordan projektet og dets tjenester kan benyttes til at styrke SMV’er med MaaS.

Projektet startede officielt den 1. juli 2020 og er et samarbejde mellem 36 internationale partnere. Projektet løber i 3,5 år, og SMV’er fra hele Europa får mulighed for at søge om at være med i projektet via to Open Calls, der bliver annonceret senere.


Kontakt

Professor Peter Gorm Larsen
AU Engineering, Aarhus Universitet
Mail: pgl@eng.au.dk
Tel.: +45 41893260