Stort tillykke til nye ingeniører: Se billeder fra dimission her
Aarhus Universitet ønsker de mange nyuddannede diplom- og civilingeniører tillykke med dimissionen.
”Det har været fem fantastiske år, så det føles lidt vemodigt at tage afsked med universitetet. Jeg har været rigtig glad for både det sociale studieliv og det faglige, og det er lidt trist at lukke det kapitel. Men samtidig er det jo også bare mega fedt, at det er gået godt. Jeg ved jeg jo, at der venter et spændende arbejdsmarked, og det glæder jeg mig til,” siger Kjeld Kaj Klompmaker, der er nyuddannet civilingeniør i Kemi og Bioteknologi.
De mange nye ingeniører blev fejret torsdag d. 29. og fredag d. 30. juni ved fire forskellige dimissionshøjtideligheder på Navitas og Katrinebjerg. Her var forældre, venner, forskere, undervisere og institutledere samlet for at sende dem videre i livet med klapsalver, musik, bobler og dugfriske eksamensbeviser.
Se billederne fra sommerdimissionerne 2023 nederst på siden.
Dekan: Dyrk nysgerrigheden
Dekan Eskild Holm Nielsen ved fakultetet Technical Sciences på Aarhus Universitet ønsker de nye ingeniører tillykke og roser dem for deres indsats.
”Alle ved, at det kræver en stor indsats at gennemføre en ingeniøruddannelse. Det kan I godt være stolte af. Jeres eksamensbeviser åbner nu dørene til et arbejdsmarked, der mere end nogensinde har brug for jeres viden og talent. I kommer til at beskæftige jer med nogle af samfundets store problemstillinger, og mit råd til jer vil være: Dyrk nysgerrigheden – også når hverdagen rammer. Tag noget af den kultur, I kender fra universitetet, med jer. Bliv ved med at stille spørgsmål, vend tingene på hovedet engang imellem, vær åbne overfor nye idéer og bevar jeres lyst til at lære. Sådan vil I få de bedste forudsætninger for en spændende karriere, og sådan vil I blive ved med at udvikle jer som ingeniører."
De mange forskere og undervisere, der er mødt op til ingeniørdimissionerne, deler også ud af rosende ord, håndtryk, kram og gode råd.
Morten Knudsen, Lektor på Institut for Byggeri og Bygningsdesign, håber at de unge ingeniører tager meget mere end teori og formler med sig fra tiden på universitetet:
”Jeg håber først og fremmest, at de tager det med sig, at det har været hammer sjovt. Jeg håber, at de har fået knyttet bånd til hinanden og etableret stærke venskaber, at de har fået visioner, og at de har bygget mod til at kaste sig ud i livet. Kast jer ud i det!”
De første jobs: Kultiveret kød, mobilbank og sjældne sygdomme
En af de ingeniører, der skal til at kaste sig ud i livet, er Lærke Østergaard, som er nyuddannet civilingeniør Kemi og Bioteknologi.
Hun har allerede fået sit første job og starter i virksomheden Gea efter sommerferien. Her skal hun arbejde med at udvikle alternative proteinkilder til fødevareindustrien som for eksempel kultiveret kød.
”Det er en virkelig spændende, international virksomhed. Jeg skrev mit speciale ved dem, så jeg har allerede et godt indblik i, hvad det er for nogle procesteknologier, de arbejder med,” siger hun.
En anden nyuddannet ingeniør er Rasmus Pedersen, som er diplomingeniør i Maskinteknik med en civilingeniøroverbygning i Biomedicinsk teknologi. Han har skrevet bachelorprojekt om kunstige hjerteklapper og speciale om titanium-skafolder til stamcelleimplantater, og derfor er det naturligt for ham at forfølge en karrierevej inden for det medicinske område. For få dage siden takkede han derfor ja til et job hos Novo Nordisk som Quality Assurance Engineer.
”Da jeg søgte ind på universitetet for at blive maskiningeniør, var det nok ikke lige hos Novo Nordisk i en afdeling med navnet Rare Disease, jeg regnede med at få mit første job. Det siger noget om, hvordan livet kan forme sig, og hvordan uddannelse kan åbne nye døre. Det er et super spændende job, og det har altid været vigtigt for mig i mine overvejelser omkring det at læse til ingeniør, at jeg kan komme til beskæftige mig med teknologi til gavn for andre mennesker,” siger han.
Søren Kragh er nyuddannet diplomingeniør i Softwareteknologi. Han har skrevet kontrakt med Danske Bank, hvor han efter sommerferien skal arbejde med den digitale platform til deres mobilapp.
Til spørgsmålet om, hvordan vejen til det første job har været, svarer han:
”Virksomhederne begynder jo faktisk at skrive til en på LinkedIn allerede, når man skal i praktik. Jeg kender ikke nogen fra studiet, der ikke har fået et job endnu,” siger han.
Unge i høj kurs
Med den generelle mangel på ingeniører i samfundet, kan de nye dimittender fra Aarhus Universitet altså i de fleste tilfælde se frem til masser af jobs og stort set ingen ledighed.
Mikael Bergholz Knudsen, institutleder på Institut for Elektro- og Computerteknologi, fortæller om en hverdag, hvor han tydeligt mærker, at virksomhedernes talentjagt er rykket ind på universitetet.
”Vi kan mærke, at det tager til i styrke. Mange af vores studerende får adskillige jobtilbud, før de er færdige hos os. Det hænger selvfølgelig sammen med en stor efterspørgsel på deres kompetencer i erhvervslivet, men det hænger også sammen med, at vi har hamrende dygtige studerende,” siger han.
Jesper Søndergaard er nyuddannet diplomingeniør i Elektronik fra AU Herning, og han har også mærket efterspørgslen. For ham handlede det om mavefornemmelse, da han takkede ja til sit første ingeniørjob hos LEGO.
”Et eller andet sted handler det rigtig meget om mavefornemmelse. Er der interessante arbejdsopgaver? Er lønnen fin? Det er selvfølgelig vigtigt. Men det er mindst lige så vigtigt, hvordan stemningen er, og hvordan man fornemmer kulturen,” siger han.
Og så er der også Jwan Osman, som er nyuddannet diplomingeniør i Elektronik. For ham handler dimissionen om mere end adgang til et godt job og en god løn. Det handler om stolthed, frihed og om at give tilbage.
”Jeg var 15 år, da jeg kom til Aarhus fra Syrien, og jeg kunne ikke et ord dansk. Jeg startede i niende klasse og derefter i gymnasiet og så direkte på universitetet, og det er ikke nogen hemmelighed, at det har været hårdt at lære et sprog sideløbende med studierne. Jeg er meget taknemmelig for de muligheder, Danmark har givet mig, og min største karriereambition vil jeg faktisk sige er at give tilbage til samfundet igen,” siger han.
Bevar kontakten til AU Engineering
AU Engineering vil gerne bevare kontakten til alle vores fantastiske dimittender og opfordrer derfor til, at nyuddannede registrerer sig som alumner og følger os på LinkedIn.