Aarhus Universitets segl

”Vi har brug for ingeniørstuderende til at udvikle fremtidens teknologier”

I kampen for at tiltrække fremtidens ingeniører var danske virksomheder mødt talstærkt op til arrangementerne P-dag og Praktikmatch på Aarhus Universitet for at scoute nye praktikanter.

P-dag og Praktikmatch holdes halvårligt på Katrinebjerg og på Navitas og tiltrækker mange virksomheder, der scouter efter nye praktikanter. Fotos: AU Foto.

Ca. 140 virksomheder var på talentjagt, da Aarhus Universitet den 21. februar og 10. marts afviklede Praktikmatch og P-dag for flere hundrede ingeniørstuderende på Aarhus Universitet. 

I kampen for at tiltrække talentfulde ingeniører bruger virksomhederne de to arrangementer til at scoute efter nye praktikanter. Og det er en helt nødvendig fødekæde for mange brancher, hvis de skal tiltrække ingeniører i et stadig mere konkurrencepræget marked. Sådan lyder det fra Eskild Holm Nielsen, dekan for universitetets Faculty of Technical Sciences:

”Vi oplever et arbejdsmarked, hvor der er mangel på ingeniører, og derfor fører praktiksemesteret ofte til det første job. Derfor er det vigtigt for virksomhederne at være med på P-dag for at tiltrække talenter og efterfølgende tilbyde dem job, hvis der er et godt match”, siger han.   

Op mod halvdelen får studiejob efter praktik

P-dag står for Projekt- og Praktikdag og bliver holdt to gange om året for ingeniørstuderende på Softwareteknologi, Elektrisk Energiteknologi, Sundhedsteknologi og Elektronik. Praktikmatch afholdes ligeledes to gange årligt og er for studerende på Bygning og Bygningsdesign. Til arrangementerne har de tilmeldte virksomheder mulighed for at tilbyde sig selv til de studerende og forsøge at forklare, hvorfor man skal søge praktik hos netop dem. 

Virksomheden Unisense var en af de virksomheder, der var på jagt efter praktikanter til P-dag. Unisense, der udvikler mikro-sensorer og målesystemer til bio- og miljøforskning, har i dag 30 ansatte og har brug for praktikanter indenfor elektronik og softwareudvikling:

”Vi skal bruge ingeniørstuderende til at udvikle fremtidens teknologier. Derfor søger vi praktikanter, der kan hjælpe os til at få fingeren på pulsen i forhold til hvilke nye teknologier, der bliver behov for i fremtiden. Ved at møde de studerende får vi et indblik i, hvad der rører sig, hvad de unge mennesker lærer på deres uddannelser, og hvad de kan. Og så håber vi jo, at vi får lov at gøre brug af deres viden og kompetencer, hvis de bliver praktikanter hos os”, siger virksomhedens grundlægger, Mikkel Holmen Andersen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

For virksomhederne er praktik-dagene blevet en slags rekrutteringsplatform, siger Eskild Holm Nielsen:

”Aarhus Universitet har en lav dimittendledighed, og det er vi stolte af. Og det afspejler sig også blandt de ingeniørstuderende, hvor op mod halvdelen faktisk får tilbudt studiejob efter praktikperioden. På den måde kan virksomhederne fastholde talentet, mens den studerende gør sit studie færdig og efterfølgende tilbyde en fast stilling. Det er et meget vigtigt rekrutteringsgreb,” siger han. 

Fra Tech-giganter til AU start-ups

På listen over tilmeldte virksomheder, der konkurrerede om de studerendes opmærksomhed, var alt fra både globale tech-giganter til små startups. Og rigtig mange virksomheder vender tilbage år efter år på jagt efter nye praktikanter.

”Vi har et rigtig godt samarbejde med mange virksomheder, ikke mindst i kraft af praktikordningen, og det er dejligt, at de samme virksomheder vender tilbage år efter år for at finde egnede kandidater. Det tætte samarbejde med erhvervslivet har stor betydning for os og er med til at sikre, at vores uddannelser hele tiden er relevante og at vores udviklings- og forskningsaktiviteter kan foregå i nært samarbejde med erhvervslivet,” siger Karsten Völcker, viceinstitutleder på Institut for Byggeri og Bygningsdesign som afholder Praktikmatch.

Og den udmelding kan Claes Jensen, diplomingeniørstuderende i Elektronik, og som var mødt op til P-dag for at finde et godt virksomhedsmatch, godt nikke genkendende til:

”Som studerende bruger man det jo til at networke, fordi det giver mulighed for, at man kan skabe kontakt til relevante virksomheder og høre mere om, hvad de kan tilbyde både som praktiksted og som arbejdsplads. Det giver samtidig en fornemmelse for, hvor mange virksomheder der kan bruge det, vi lærer på vores uddannelse”, siger han.

Han bliver bakket op af Nikita Skieller, der er ingeniørstuderende i Softwareteknologi på 4. semester:

”For mig betyder det rigtig meget, at det er en virksomhed, jeg føler, at jeg kan identificere mig med, og at man bliver en del af et godt team i virksomheden. Derfor er det rigtig godt, at man har mulighed for at få et indtryk af virksomheden, inden man vælger en endelig praktikplads”, siger hun.

En anden af de virksomheder, der deltog, var Kamstrup, som er blandt landets førende leverandører af løsninger, der hjælper vand-, varme-, køle- og el-forsyningsselskaber med at måle og analysere energi- og vandforbrug. Her fortalte Anne Staal Højer, Employer Branding Specialist hos Kamstrup:

”Vi skal bruge op mod 15 praktikanter, og vi er med for at finde ud af, hvad der rører sig indenfor de ingeniørstuderendes felt og samtidig blive klogere på, hvad deres forventninger er til en god arbejdsplads. Vi bruger det også som en anledning til at få fortalt dem om alle de muligheder, der er i Kamstrup. Praktikperioden er utrolig vigtig for deres videreudvikling, og vi møder rigtig mange engagerede og nysgerrige studerende, som gerne vil vide mere om, hvad det er, de kan arbejde med, når de kommer ud i praktik”, sagde hun.


Vil du vide mere?

P-dag og Praktikmatch holdes halvårligt på Katrinebjerg og på Navitas.

Du kan læse mere om Praktik- og Projektdag på Institut for Elektro og computerteknologi og på Institut for Mekanik og Produktion

Læs om diplomingeniøruddannelserne på Aarhus Universitet