Medicinsk udstyr dækker over et bredt sortiment af de produkter, vi ser hos lægen, på sygehuset eller som hjælpemidler i hjemmet. Produkterne bruges blandt andet til behandling, lindring, forebyggelse og diagnosticering.
Som en af verdens største producenter af medicinsk udstyr, er vi i Danmark med til at forbedre livskvaliteten for patienter over hele kloden. Kvaliteten af produkterne hjælpes godt på vej af informationsteknologien, der i de seneste år har været fremadstormende.
Mens kørestole, skalpeller og ultralydsskannere i flere år har været velkendte former for medicinsk udstyr, er andre og mere intelligente produkter, som avancerede eksoskeletter og fjernbetjente operationsinstrumenter først gennem de senere år blevet uundværlige i sundhedssektoren.
Det samme er hjertestartere, der uden eksperthjælp, men blot ved hjælp af helt almindelige borgere, kan genstarte et hjerte.
Fælles for nogle af velfærdsteknologiens nyeste løsninger er, at de i højere grad benytter sig af machine learning til at optimere behandlinger og diagnoser. Talrige nye teknologier tillader også behandlinger over distancen via telemedicin og Internet of Things.
For at kunne udvikle disse løsninger er stærke kompetencer i softwareudvikling og hardwaremæssige færdigheder inden for elektromagnetisk kompatibilitet (EMC), instrumentering, målesikkerhed og signalanalyse essentielt.
Desuden kræver udviklingen af medicinsk udstyr et indgående kendskab til de særdeles strenge krav, der er til dokumentation og sikkerhed. Der er blandt andet krav forbundet med kvalitetssikring, risikostyring, biokompatibilitet, sterilitet, IT-sikkerhed og meget mere.
Læs mere om de regulatoriske krav via menuen i højre side.
På Institut for Elektro- og Computerteknologi uddanner vi ingeniører, der kan være med på øverste hylde, når det handler om udvikling af medicinsk udstyr. Derfor har vores ansatte på området stærke kompetencer inden for struktureret og dokumenteret udvikling af software og hardware, der opfylder de stærkt stigende regulatoriske krav på medico-området.
Hermed opnår vores ingeniørstuderende via undervisning og studieprojekter også de rette færdigheder til at fremme udviklingen af medicinsk udstyr yderligere.
Både i forbindelse med udviklingsprojekter og studieprojekter samarbejder vi meget gerne med erhvervslivet.
Udover at gennemføre samarbejdsprojekter med virksomheder gennem praktikophold, bachelorprojekter og semesterprojekter, byder vi også meget gerne gæsteforelæsere med viden inden for medicinsk udstyr velkomne.