Aarhus Universitets segl

Jacob og Aarhus Kommune redder træerne

Vidste du, at det koster op mod 90.000 kroner at plante et bytræ i Aarhus? Derfor giver det god mening at holde godt øje med træerne og give dem vand og gødning, og hvorfor ikke bruge en app til det?

Aarhus skal være grønnere, og derfor vil kommunen frem mod 2025 plante 10.000 flere træer i byen. Men bytræer er ikke billige. Faktisk koster et bytræ op mod 90.000 kr. at plante – derfor giver det rigtig god mening at holde de træer, der allerede er plantet, ved lige, og bl.a. sørge for at de får vand og gødning nok.

Alt det vidste elektronik-ingeniørstuderende Jacob Aagaard ikke, da han i efteråret 2017 sammen med tre kammerater startede på sit projekt: At sørge for at holde byens træer i live og hjælpe dem med at vokse.

”Vi fik at vide, at det er styrtende dyrt at plante et nyt træ. Derfor vil man helst ikke udskifte træer, så når først træerne er i jorden, gælder det om at holde dem i live,” siger Jacob Aagaard, som med projektet vandt tredjepladsen i den internationale IoT Spartan-konkurrence, der har til formål at skabe fokus på Internet of Things-teknologier.

Smart tech til smarte byer

Lige præcis den slags smart teknologi har Aarhus Kommune længe haft for øje. Kommunen åbnede eksempelvis sidste år - som første kommune i Danmark - op for et Internet of Things-netværk, der netop skal hjælpe med at gøre byen smart.

Det handler eksempelvis om affaldsspande, der selv fortæller, hvornår de skal tømmes. Fjernvarmebrønde, der selv fortæller, hvornår de skal vedligeholdes. Målere på stranden, der fortæller badegæster, hvornår de skal komme solcreme på.

Og træer, der lader kommunen vide, hvis de mangler vand eller gødning, eller hvis de får for meget salt.

”I samarbejde med kommunen har vi udviklet en enhed, der kan måle pH-værdi, fugtighed, saltindhold og gødningsværdi i jorden omkring træet. Tanken er, at hvis der er et træ, som er i kritisk tilstand, kan kommunen tjekke op på træet med det samme. På den måde kan man undgå, at træet dør på grund af de miljømæssige omstændigheder, det befinder sig i,” siger Jacob Aagaard.

Nytte af nye teknologier

Sammen med sin projektgruppe har Jacob Aagaard ud over selve enheden udviklet en app, der bruges til at sætte enheder op og navngive og positionere dem. Han fortæller, at den enhed, gruppen har udviklet, kan produceres for omkring 500 kr. stykket. Men der er stadig et stykke udviklingsarbejde tilbage, så den indsamlede data kan samles på en overordnet hjemmeside hos kommunen.

Hos kommunen ser man yderst positivt på samarbejde med de studerende:

”Det er et rigtig fint projekt, de har lavet, og det spændende for os at se, hvordan vi kan drage nytte af de nye teknologier. Det er stadig svært at sige noget om, hvor meget man kan spare med denne teknologi, men det kunne være spændende at bruge måleudstyret på forsøgstrækninger for at kunne optimere vandingen af træer, så vi får en bedre trivsel på træerne,” siger Hanne Lund Steffensen, som er projektleder ved Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune.