Aarhus Universitets segl

Introduktion


Dette undervisningsmateriale er udviklet med følgende hovedformål:

  • At oplyse om søvnens vigtige funktioner
  • At udbrede viden om de samfunds- og sundhedsmæssige konsekvenser ved søvnmangel.
  • At give praktisk erfaring med videnskabelige metoder.
  • At blive klogere på søvnens betydningen af de kognitive funktioner i teenager.

Søvn er en af de mest fundamentale komponenter i et menneskes liv. Vi bruger omtrent en tredjedel af vores liv på at sove, og alligevel findes der i mange dele af samfundet en opfattelse af at det er spild af tid. Vores manglende indsigt i og anerkendelse af søvnen essentielle betydning, har gjort at vi de sidste århundreder er begyndt at tilsidesætte vores søvn mere og mere. Dette har store både menneskelige og økonomiske konsekvenser for samfundet. Faktisk i en sådan grad at Verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret, at verden nu befinder sig i en decideret søvnmangels pandemi. Dette gælder særligt i den industrielle del af verden, hvor kunstigt lys og varme har gjort det muligt for os at være vågne hele døgnet og foretage aktiviteter som ellers før i tiden kun i praksis kunne udføres i dagslys. Den teknologiske udvikling har gjort, at vi via vores talrige elektroniske apparater kan være tilgængelig i alle døgnets 24-timer og samtidig er udbuddet af aftenlige og natlige underholdningsaktiviteter vokset gevaldigt. Dette i en kombination med at vi lever i et samfund, hvor der er en forventning om, at vi møder ind i skoler eller på arbejde kl. 8 om morgen har gjort at store dele af befolkningen lider under et kronisk søvnunderskud. Faktisk er der noget der tyder på at vores gennemsnitlige søvnmængde er faldet med ca. 1,5 timer de sidste 150 år. Denne udvikling er bekymrende taget i betragtning af de mange livsnødvendige funktioner søvnen understøtter.

Søvn synes at have mange funktioner, så som rensning af hjernen for affaldsstoffer, genopbygning af væv som knogler og hud, bearbejdning og lagring af indtryk, følelser og nye kompetencer, styrkelse af immunsystemet og meget, meget mere. Ikke overraskende, disse vigtige funktioner taget i betragtning, kan manglende søvn have fatale konsekvenser for helbredet. Bl.a. tyder forskning på at søvnmangel er med til at øge risikoen for en lang række livsstilssygdomme som diabetes type 2, overvægt, hjerte-kar-sygdomme samt en række psykiske og kognitive lidelser. Søvn er stadig på mange måder et stort videnskabeligt mysterium, men meget tyder på at søvnforskning i fremtiden kan give os meget nyttig viden om helbredstilstand, tidlige tegn på sygdomsudvikling og hjernen generelle mekanismer.

Behovet for søvn og søvnens udformning ændringer sig gennem livet. Generelt ser det ud til at søvnbehovet falder med alderen, ligeledes gør søvnkvaliteten. Dette skyldes formentligt, at vi i vores unge år har den største kropslige og mentale udvikling. Det er i denne periode, vi lærer alle de basale færdigheder for at kunne holde os selv i live og indgå i sociale sammenhænge. Børn og unges har en fantastisk evne til at tillære sig ny viden og kompetencer. Den grundlæggende forklaring på dette er hjernens plasticitet, herudover tyder forskning på at behovet for længere søvn i disse år har en sammenhæng med det generelt højere indlæringsniveau. Ændringer i behov, udformning og kvalitet af søvnen forekommer særligt i de perioder som afspejler store hormonelle forandringer i kroppen, som i puberteten og overgangsalderen. I takt med livets cyklus, vil søvnen ligesom resten af kroppen være foranderlig.

I dette læringskompendium, vil vi dykke ned i forskellige afkroge af søvnens forunderlige verden. Formålet er at gøre dig klogere på søvnens mekanismer, at sætte søvnvaner på skoleskemaet og give dig viden og forståelse for, hvordan du bedst optimerer og prioriterer din søvn, så du kan opnå en god balance i din hverdag, og får det maksimale ud af både din vågne og din sovende tid. Samtidig håber vi at materialet kan vække din interesse inden for de naturvidenskabelige fag og den brede vifte af spændende områder de dækker.

Søvnforskning er i høj grad tværfagligt. Derfor udstrækker dette emnes undervisningsmateriale sig også over flere forskellige fagområder. Fagområderne supplerer hinanden godt, i deres viden og forståelse af søvnen. Materialet til hver af fagene, kan sagtens læses, hver for sig. Det er derfor op til din lærer at vælge hvilke fagområder som er interessant for jer som klasse. Uafhængigt af hvilken indgangsvinkel din lærer har valgt at tilgå dette tema med, vil det tage udgangspunkt i et kort søvneksperiment, som du og dine klassekammerater skal udføre på jer selv og efterfølgende analysere resultaterne af. Forhåbentlig vil eksperimentet skabe grobund for en god dialog og diskussion.

God fornøjelse.