Aarhus Universitets segl

Analyse af testresultater

Opgave 1 - Analyse af søvnrelaterede spørgsmål

Lad os starte med at kaste et blik de indledende spørgsmål: Søvnmængde, søvnkvalitet og træthed. For søvnkvalitet og træthed svarer tallene i resultattabellen til følgende:

1: Rigtigt dårligt/Rigtig træt
2: Dårligt/Træt
3: Middel
4: Godt/Frisk
5: Rigtigt Godt/Meget Frisk

a) Kig på søvnmængde for de to testdage og undersøg, hvorvidt de angivne søvnmængder afviger meget fra den instruerede søvnmængde (hhv. minimum 8 timer til testdag 1 og maximum 4 timer til testdag 2). Hvis dette er tilfældet for en eller flere elever, diskuter så, hvorvidt elevens/elevernes data bør ekskluderes fra analysen.

b) Kig på søvnkvalitet og træthed for hhv. testdag 1 og testdag 2. Kan I observere en generel nedgang i disse som følge af reduceret søvn? 

c) Bestem det gennemsnitlige tal for vurdering af søvnkvalitet og træthed for hhv. testdag 1 og testdag 2. Hvilken kategori svarer gennemsnitstallene til (f.eks. Godt/frisk). Kommenter på resultaterne.

Opgave 2 - Reaktionstider

I skal i denne opgave analysere reaktionstider. Gå ind på arket "Alle_data". Find parameteren "Reaktionstest_RT" og opdel reaktionstiderne i hhv. testdag 1 og testdag 2, således at I har to søjler med reaktionstider.

a) Lav et histogram over reaktionstiderne for hver af testdagene. 

b) Kig på histogrammerne. Kan I se en forskel i forskel i fordelingen af reaktionstider mellem de to dage? 

c) Er der nogle af reaktionstiderne, som stikker meget ud (f.eks. er meget lange eller meget korte)? Hvilke faktorer kan være årsagen til disse store udsving? Overvej om I bør sætte en øvre grænse for, hvilke reaktionstider I vil tage med i jeres videre analyse. 

Opgave 3 - Visualisering af testresultater

I skal nu undersøge de resterende resultater fra de kognitive test som er hhv.:

  • Rigtige regnet
  • Rigtige par-symbol-parring
  • Rigtige hukommelsestest

Disse er alle i arket "Alle_data" angivet som binære tal, dvs. 1 for rigtig og 0 for forkert. Derfor giver det for disse parametre bedre mening at kigge på summen (antallet af rigtige) eller gennemsnittet (andelen af rigtige). Vælg derfor til denne opgave Pivottabellen, hvor disse allerede er beregnet for den enkelte elev. 

a) For hver af de 3 ovenstående parametre, lav da 2 boksplots for hhv. testdag 1 og testdag 2. 

b) Kommenter på boksplottene. Er der en synlig forskel mellem testdag 1 og testdag 2? 

Hint - Opgave 3

1. Filtrer data i hhv. Testdag 1 og Testdag 2. Marker og kopier værdierne i kolonne for den parameter, som du skal undersøge. Indsæt værdierne i et nyt ark, således at der er en kolonne med data fra hver testdag.

2. Marker begge kolonner (Testdag 1 og Testdag 2). Vælg ”indsæt” i hovedmenuen -> find ikonet for ”histogram” -> ”vælg kasse med hale”

Opgave 4 - Beregn klassens gennemsnit

        
a) Beregn klassens gennemsnit for parametrene opdelt i hhv. testdag 1 og testdag 2.

b) Bestem forskellen mellem gennemsnittet på testdag 1 og testdag 2 for hver af parametrene.

c) Er der en forskel i resultaterne af den kognitive test mellem testdag 1 og 2? Kommenter på dine beregninger.

Hint - Opgave 4

1. Marker den kolonne, som du ønsker at beregne gennemsnittet af.

3. Vælg i hovedmenuen "Formler".

2. Under fanen "Formler" klik på "Autosum" og vælg "Gennemsnit".

Opgave 5 - Standardafvigelse

      
Standard afvigelsen er et udtryk for spredningen af data. Altså hvor meget datapunkterne afviger fra gennemsnittet. Jo højere standardafvigelse, jo længere væk fra gennemsnittet befinder datapunkterne sig. Værdien af standardafvigelsen er afhængig af størrelsen og enheden af den variable man undersøger. Derfor skal værdien af standardsafvigelsen altid vurderes i forhold til den konkrete parameter.  

a) Bestem standardafvigelsen for testdag 1 og testdag 2 for de 6 parametre. 

b) Bestem forskellen mellem standardafvigelserne fra testdag 1 og 2 for hver af parametrene. Er der en tendens til at den bliver større eller mindre mellem testdagene? Kommenter resultatet.

Hint - Opgave 5

1. Marker den kolonne, som du ønsker at finde standardafvigelsen af. 

2. I hovedmenuen, vælg "Formler".

3. Under "Formler" vælg klik på "Flere funktioner", vælg "statistik og fin den funktion som hedder "STDAFV.P".

Opgave 5 - Hypotesetest

Statistiske hypotesetest, kan anvendes til at vudere om der er en signifikant forskel mellem to grupper af data. I denne opgave skal du bruge den mest kendte type af hypotesetests, T-testen, til at undersøge om der er en signifikant forskell mellem testresulteterne fra hhv. testdag 1 og testdag 2. Ved en hypotesetest opstiller man en hypotese, som man ønsker at acceptere eller forkaste. Vores udgangspunkt "Nul-hypotese" er at der ikke er en forskel mellem de to testresultater. Ved en hypotesetest beregner man en såkaldt "P-værdi". P-værdien er sandsynligheden for at få 2 stikprøver fra samme gruppe, som afviger mere fra hinanden, end de to stikprøver tester. Før en hypotesetest udføres fastsættes et signifikansniveau, dvs. en nedre grænse for, hvornår nulhypotesen kan accepteres. Typisk anvendes et signifikansniveau på 5 %, hvilket I også skal gøre i denne opgave. Hvis I vil vide mere om hypotese test kan I søge til afsnittet Hypotesetest i matematik tilvalgspakken.

I denne opgave skal I lave en parret t-test. Dvs. at I "parrer" data fra samme forsøgsperson. Dette kræver at de forsøgspersonerne, som indgår i testen har gennemført både testdag 1 og testdag 2. 

a) Start med at fjerne resultaterne fra alle elever som IKKE har gennemført den kognitive test på både dag 1 og 2. 

b) Lav en parret t-test, hvor du for hver af de 6 parametre, tester om der er en signifikant forskel mellem resultaterne fra testdag 1 og testdag 2 (Brug Excel eller andet regneprogram)

Hvis den beregnede værdi er mindre end 0,05 forkaster vi hypotesen om at resultaterne fra testdag 1 og testdag 2 er ens. Vi kan altså konkludere at der er en signifikant forskel i det kognitive funktionsniveau på tværs af de to test dage.

c) Angiv hvorvidt der er en signifikant forskel mellem testdag 1 og 2 for hvert enkelt af variablerne.

d) For hvilken af variablerne er der den største statistiske forskel mellem testdagene?

Hint - Opgave 5

1. I hovedmenuen vælg "Formler".

2. Under fanen "Formler" find "Flere funktioner"

3. Under "Flere funktioner" vælg "Statistik" og klik på "T.Test"

4. I Pop-opvinduet indtast følgende:

  • Matrix1: Marker felterne for resultater test 1
  • Matrix 2: Marker felterne for resultater test 2
  • Haler: 1 (Ensidet)
  • Type: 1 (Parvis)